...

10 тенденции на CEVISAMA 2019

37-ото издание на международното изложение CEVISAMA се проведе в слънчева Валенсия от 28 януари до 1 февруари.

Панаирът, който се провежда всяка година и е един от най-големите в Европа, уверено потвърждава своя международен статут: организаторите регистрираха около 100 000 професионалисти от 80 държави като посетители. Броят на изложителите също се е увеличил с 10 % в сравнение с миналата година: 793 фирми, от които 542 испански, представиха своите продукти на изложба с площ 120 000 м2.

Керамичният сектор традиционно е един от най-динамичните и иновативни сектори на панаира. За испанските марки Triboo CEVISAMA е най-значимата платформа за представяне на нови колекции и иновации. В тазгодишното национално изложение на керамика участваха над 180 фирми. Посетителите имаха какво да видят: подови и стенни плочки в разнообразието им от форми и текстури, технологични решения за сегмента на поръчковите плочки и плочките за външна употреба, оригинални мозайки, както и суровини, оборудване и спомагателни продукти.

CEVISAMA за архитекти и дизайнери е преди всичко източник на творческо вдъхновение. Лайтмотивът на предстоящия сезон Забележимо изменение на тенденциите, които се наблюдават през последните години. Обновена цветова палитра, засилен декоративен елемент, свеж поглед и търсене на оригинални решения Испанската витрина беше богата на тенденции, представяйки цяла серия от забележителни тенденции в областта на керамичната мода.

1. Запазване на неутралност

Основната тенденция от последните години все още е силна. Интериорният дизайн продължава да предпочита сдържаните, естествени нюанси на сивото и бежовото. Фаворитите са Имитацията на бетон и цимент и хомогенната каменна повърхност без отличителен модел на повърхността. Често акцентът в такива ахроматични колекции е върху текстурата плитък, едва забележим релеф, който преобразява пространството, като го прави по-осезаемо и уютно. Гланцирани и матови, гладки и обемни, текстурирани и монолитни Можете да играете с различни повърхности, за да създавате контрастни комбинации и оригинални дизайни.

колекцията Merlino на Navarti

2. От тъмната страна

Можем спокойно да кажем, че днешните дизайнери единодушно и недвусмислено казват "да" Тъмни нюанси. Страхът, че това може да направи интериора твърде мрачен и унил, изчезна графитено сиво, блатно сиво и черно могат да се използват, за да подчертаят особения характер, строгостта и елегантността на пространството. Цветовете черен мрамор и камък признат класик в жанра Препоръчително е да ги монтирате както на стените, така и на пода. За любителите на индустриалната естетика се предлагат по-брутални решения – Имитация на ламарина с ръжда, драскотини и ожулвания, както и износени каменни и бетонни панели, с цяла гама от тъмни цветове.

Ceracasa, колекция Nuit

3. Оцветен камък

Както винаги, естествените мотиви в дизайна на керамичните покрития са несравними. Най-ярките примери са вариациите на тема камък. Този сезон дизайнерите са добавили цвят: гранитът и травертинът сега играят с нюанси на синьото и зеленото, мраморът е с ярки жилки, а разнообразието от цветове на оникс и ахат е наистина фантастично. Измитият акварелен рисунък на камъка, сложните цветови преходи, необичайните и наситени цветове и полираните повърхности са привлекателен елемент за модерните интериори в духа на ар деко, минимализма, неокласиката и еклектиката.

Aparici, колекция Magma

4. Печат на растения

На снимката: колекция Amazonia от ZYX ( Colorker Group )

През тази година се наблюдава интерес към декоративните качества на покритията. В същото време темата за растенията става все по-развита и испанските производители я представят под формата на деликатна сдържана декорация, която обикновено действа като придружаващ елемент. Известно е, че елегантността се крие в детайлите. лек "ситен" Моделите на бял фон напомнят за ефирната колекция от порцелан, а тропическите орнаменти, екзотичните цветя и палмовите листа в повечето случаи следват цветовата гама на основната плочка. Такъв модерен и практичен заместител на обичайните тапети Идеален избор за любителите на екзотиката, за тези, които харесват хармоничния екологичен стил, или за тези, които харесват скромния скандинавски интериор. Ботаническата щампа понякога може да се види избледняла и износена на места, но именно в естетиката на несъвършенството миналото може да бъде запомнено най-добре и именно тук се появяват особеният чар и блясък.

Колекция Botanic от Ceramica Da Vinci

5. Каменна повърхност, показана през увеличително стъкло

Експериментирайки с вариации по темата за естествения камък, производителите използват съвременни технологии за печат, за да поставят подчертано изображение в голям мащаб върху повърхността на плочката, сякаш предлагайки максимално приближение – за да покажат колко реалистична е тя през увеличително стъкло или обектив на фотоапарат. Тенденцията започва да показва както тъмни и светли мраморни подове, така и по-малко благородни Характерните петна, петна и ивици са се увеличили по размер и са станали по-изразени.

Серия Brunno от колекцията Coverlam на Grespania

6. Терацо нов облик

На снимката: колекция Estilker Hidraulic Digitalker

Покритията, имитиращи древната венецианска техника на теракота, която в момента е на върха на популярността си, също са се развили. Докато преди случайно сглобените парчета бяха малки и приличаха по-скоро на натрошен мрамор, сега те изглеждат много по-големи, по-внушителни и по-тежки. Освен неутралната сива цветова схема има и по-весели комбинации на светлобежов фон. Настоящото декоративно решение Комбинация от теракот и хидравлични плочки. Характерни орнаменти в стил ар нуво, съчетани с текстуриран вид, който е едновременно свеж и необичаен.

Колекция Nikoi от Vives

7. Завръщането на ар деко

На снимката: колекция Meyer на Novogres

Благодарение на впечатляващото покритие стените и подовете са самостоятелни декоративни елементи. Ориентир за това е строгият и луксозен стил ар деко, който е в разцвета си през 20-те години на XX в… 30-те години на миналия век. Тук плочките престават да бъдат само фон и се превръщат в основен акцент в интериора, привличайки вниманието на всички. Комбинацията от графики, геометрични форми и етнически мотиви прави пространствата живи и динамични. Стилистиката е толкова разнообразна, че понякога се наблюдава известна сдържаност, въпреки изобилието от цветови нюанси: някои елементи могат да бъдат пресилени от шарки, докато други, напротив, са донякъде монотонни.

Колекция Decor Star от Mayólica

8. Добавяне на цвят

За никого не е тайна, че геометричният декор вече има своя собствена индивидуалност и е в състояние да даде тон на целия интериор. Когато добавите ярки и пищни цветове към нея, тя определено няма да остане незабелязана. Фактът, че в новите керамични колекции има много повече цветове, е неоспорим. Тук ще откриете лаконични едноцветни цветове или елементи с голяма орнаментика, причудливи мозайки и майолика много варианти. Тенденцията ни връща към 80-те години на миналия век, когато дълбоките нюанси бяха задължителна характеристика на пространството. Флуоресцентно розово, маруля, синьо, лилаво Не разчитате на един-единствен цвят, а на ефективни цветови комбинации.

Колекция Cerámicas Vilar Álbaro, Biselados

9. Голямоформатни покрития и плочи

Модерната архитектура и интериорният дизайн определят тенденциите в керамичната индустрия, една от които е широкоформатни покрития. Предпочитат се парчета с размер до 3 м. тези покрития, макар и с големи размери, са с намалена дебелина и са подходящи преди всичко за проектни приложения и за създаване на просторни, елегантни интериори с непрекъснат завършващ ефект. Използването на най-съвременни технологии прави тези продукти изключително леки, което е предимство, тъй като те могат да се полагат и транспортират по-лесно. В този сегмент като правило се предпочитат универсални дизайни, имитиращи мрамор, цимент, метал и дърво.

Xlam ( Azulev Grupo ) Колекция Calacatta

10. Тънки и дебели

Свръхтънка керамика – актуална тенденция, която предлага много възможности за иновации в строителството и интериорния дизайн и разчупва традиционните възгледи. Фаянсът, който може да бъде с дебелина едва 3 мм, е предназначен за покриване на почти всякакъв вид повърхности. Работата с него е удоволствие: поради намалената си дебелина и относително малкото си тегло материалът може лесно да се реже по размер. Идеален за мебели, подове, стени, работни плотове, врати и вентилирани фасади. Не само заради функционалността си, но и заради външния си вид: този сегмент предлага широка гама от варианти, вдъхновени от темите на естествения камък, бетона, мрамора и метала.

Techlam от Levantina в колекцията Slate, Opium Black ( дебелина 3 и 5 мм )

Наред със свръхтънката керамика започна да набира популярност и обратната тенденция продукти с двойна дебелина. Това са покрития с висока устойчивост, които се използват в проекти, при които се изисква висока производителност. Плочките с дебелина 20 мм могат да се използват на открито, в обществени и частни зони с голям трафик: пазарни щандове, чакални, железопътни гари, изложбени зали, но също и на тераси, веранди, градински площи и около басейни. Позволява сухо полагане върху трева Идеални за създаване на удобни летни градини и пътеки: плочките могат лесно да се демонтират и преместват при необходимост.

Терацо от Alcalagres с дебелина 20 мм

Оценете статията
( Все още няма оценки )
Dimitar Ivanov

Поздрави на моите колеги почитатели на домашния комфорт и подобренията! Аз съм Dimitar Ivanov, опитен дизайнер, и за мен е удоволствие да ви преведа през моето дългогодишно пътешествие в сферата на дизайна, където всеки проект се развива като уникална история на елегантност, функционалност и стремеж към вечен комфорт.

Spisanie.info - Женско списание | Мода, красота, живот и грижа за дома, психология и взаимоотношения
Comments: 1
  1. Svetlana Georgieva

    Има ли в тези 10 тенденции на CEVISAMA 2019 нещо, което е важно да се отбележи или въпросно важно да бъде разисквано? Бихте ли споделили някакви специфични детайли или интересни новости от изложението? Благодаря предварително!

    Отговор
Добавяне на коментари