...

Сладка каша и червено бельо: как да празнуваме Нова година в различни страни

Нова година е празник, който обединява всички нации, но жителите на различни страни съществуват своите традиции. Тук са най-интересните факти за всичките ви любими празници!

Сладка каша и червено бельо: как да празнуваме Нова година в различни страни

Споделете статия с близки – нека научат интересни факти за приближаващата почивка!

Съдържание на статията

Финландия

Финландците празнуват Нова година в Грегорианския календар – от 31 декември до 1 януари. Финландия се счита за най-студената страна в Европа, но въпреки това по време на зимните празници в атмосферата, топлината и духът на магията царува! Финландците обичат да познават във восъка и на празничната маса, изобилието на вкусни ястия. Какво е интересно – за финландците най-желаната деликатес – сладка оризова каша и слива Kissel.

Франция

Французите са много вътрешен комфорт и се опитват да празнуват Нова година в семейството. Те организират домашно приготвени събирания, отиват в ресторанти, особено предприемчивите урегирани улични танци в маскарадни костюми – времето позволява, защото през зимата те имат топло, например, днес термометърът показва +6. Във Франция, Дядо Коледа призовава за Ноел, той оставя подаръци на деца в обувки.

Италия

В Италия новата година е обичайна да празнуваме на улицата, където се провеждат народното изсичане. За щастие в новата година италианците обичат да вдигат чаша „Процко“ – това е искрящо сухо вино. Всички жители на Италия отиват на 1 януари зад течаща вода и се надяват да се срещнат с стар човек с гърба. На популярните убеждения, тя обещава късмет. Тук вместо подаръците на Дядо Коледа разпространяват приказната Бефана, която лети на метла. Но дядото също има тук и го наричай Баббо Натал.

Испания

Всеки испанец е просто задължен да яде дузина (това е 10 броя) грозде – чрез справка, ще направи човек късмет за една година. В испански магазини можете дори да намерите специални буркани с костно грозде. И все още жени и мъже, облечени на червено бельо – се смята, че това ще помогне да се избегнат финансови проблеми.

Оценете статията
( Все още няма оценки )
Dimitar Ivanov

Поздрави на моите колеги почитатели на домашния комфорт и подобренията! Аз съм Dimitar Ivanov, опитен дизайнер, и за мен е удоволствие да ви преведа през моето дългогодишно пътешествие в сферата на дизайна, където всеки проект се развива като уникална история на елегантност, функционалност и стремеж към вечен комфорт.

Spisanie.info - Женско списание | Мода, красота, живот и грижа за дома, психология и взаимоотношения
Comments: 3
  1. Tsvetan

    Какви са обичаите и традициите на други страни по отношение на Нова година? Какво е типичното ястие и какво облекло се носи? Споделят ли те страни подобни обичаи като нас и как се различават? Има ли някакви интересни обреди или обществени събития, свързани с празника? Има ли някой необичаен начин на празнуване, който си струва да бъде открит и изпробван? Бихте ли споделили някаква интересна информация по въпроса?

    Отговор
    1. Atanas

      Обичаите и традициите на други страни по отношение на Нова година се различават значително. Например, в Япония традиционното ястие за Нова година е особено приготвена супа, наречена „озони“, като хората носят кимоно и посещават светилища. В Шотландия обичаят „First-Footing“ е популярен, където първият човек, който стъпи в дома през Нова година, принася подаръци. В Мексико хората обичат да ядат „tamales“ и „pozole“ на 31-ви декември, като посрещат Новата година с цветя и бадеми за късмет. Тези интересни традиции и обичаи отразяват разнообразието и богатството на световната култура.

      Отговор
  2. Silviya Georgieva

    Какви традиции и обичаи могат да бъдат свързани с празнуването на Нова година в различните страни? Как се променят обичаите и каква символика присъства в празнуванията? Какво можем да очакваме от традиционната храна и дрехите за празничната нощ? Би било интересно да научим повече за уникалните начини на отбелязване на Новата година в различните култури по света.

    Отговор
Добавяне на коментари