...

Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?

Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?

Скуош, заедно с тенис и бадминтон, се счита за общ спорт в Европа, Южна Азия и САЩ. Изисква спортисти Максимална издръжливост и отлична реакция, Това обаче може да бъде идеалното хоби за деца и възрастни. Помислете в статията, която представлява скуош, се запознават с неговите характеристики, история на появата и основните правила на този спорт.

Какво е?

Скуош (скуош английски.) – една от играта на играта, използваща две ракета и гума куха топка. Според някои спортни специалисти, Скуош е мини версия на тенис или бадминтон. В допълнение към подобна инвентаризация, в квадрат също могат да участват от 2 (1 до 1) до 4 (2 до 2) играчи.

Според информацията на WFS (Световната федерация за скуош) днес броят на държавите с оборудвани корти за този спорт се наближава на две стотици. В момента скуош е пълноправна част от програмите на много спортни състезания, включително нестопанска цел, азиатски и дори световни игри.

Трябва да се отбележи, че този спорт, въпреки младата си история, одобрен от Международния олимпийски комитет и ще бъде представен по време на бъдещите олимпийски игри.

Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?

История на произход

Страната, в която се появяват скуош, се счита за разглеждане на част от Англия. Що се отнася до датата на основаването на този спорт, изследователите нямат надеждни документи, потвърждаващи определена година от неговото възникване. Първият документ, който официално доказва съществуването на скуош, се счита за книга от 1807 година. Тази работа в кратки подробности описва хода на живота на жителите на Лондон, както и техните хобита, включително и скуош. Като илюстративна база в книгата използва чертежи на двора на английския затвор. В образите на затворниците се конкурират помежду си с помощта на имитираните ракети, удариха малки топки от стената на затвора.

Под сегашното си име „Squash“ (или „компрес“ в превод от английски) за първи път се появява само през 90-те години на XIX век в едно от английските издания. Книгата показва, че първият оригинален съд за игра в скуош е инсталиран в британското училище „брега“ (в момента – една от най-старите частни училища за момчета във Великобритания). Други документи от британската енциклопедия твърдят, че учениците на училището за брега вече през 1820 г. изиграха пълен скуош.

Преди да получите името, под което този спорт знае днес, скуош се нарича примитивна дума „Rakers“ и само външно прилича на модерен скуош. Също така по-късно започнаха да добавят допълнителни условия в правилата на играта в скуош – например, до 20 години на XVIII век, не само основната стена на лицето, участвали в играта, но и странични огради. Малко по-късно дойде идеята за създаване на специален съд, който от всички страни (освен върха) щеше да бъде поразен от стените.

Въпреки относителната си ценност на фона на тениса или бадминтон, скуош започна бързо да придобива поддръжници както в съвременната Великобритания, така и в Европа, САЩ, Индия и дори в Австралия.

Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?

Приблизително 70 години след световната декларация за скуош, т.е. през 60-те години на 20-ти век този спорт е разпределен общо в 7 страни по света. Според архивите на МФ Ф Федерация) до 1967 г., броят на съдилищата, професионално оборудван под играта в скуош, е не повече от 5 хиляди.

Първите глобални състезания в скуош започнаха да се задържат през 1967 година. Какво е забележително, британците или официално признатите създатели на скуош, не са станали абсолютни шампиони в дебютния шампионат в този спорт. До 1973 г. първите места в международните и световните състезания за скуош бяха проведени от екипа от Австралия, а след това Лавравата на колебливите световни победители отидоха в екипи от Пакистан, които държаха статута си почти 15 години.

Назад на 70-те години на XX век. Малко по-късно експертите нарекли този период от време „бум скуош“ – всички заради внезапния интерес в този спорт в Азия, в средата и Близкия изток, дори в Южна Америка. До края на 20-ти век, според МФ, броят на страните, където ние сме били ангажирани на професионално ниво, се увеличи до 100. Най-широкото скуош е разработено във Великобритания, Германия и Австралия, където няколко хиляди оборудвани места за скуош могат да имат няколко хиляди оборудвани места за една страна. Вече в този момент по света имаше повече от 35 хиляди съдилища за пълноправна игра в скуош. До началото на 21-ви век повече от 140 страни по света вече са преброили в МФС и броят на оборудваните съдилища за този спорт са нараснали до 50 хиляди.

Няколко големи спортни организации се занимават с провеждане на събития и състезания за скуош днес. На първо място, това е федерация на Световната скуош – Световна спортна федерация, както и две международни асоциации за скуош за мъже (PSA) и жени (Wispa).

Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?

Правила на играта

Играта в скуош, като всички съвременни спортове, се провежда от официалния набор от определени правила. Основната от тях ще бъде описана накратко по-долу. Не забравяйте, че принадлежат към спортистите, които планират да се научат да играят скуош на нивото на професионалистите.

Основната задача на съперниците на този спорт е да служи на топка от ракета за стената на лицето и да не дават опонент да се върне обратно.

  • Преди началото на тренировката трябва да се проведе специална тренировка, която може да продължи от 5 до 7 минути. По време на загряване спортистът трябва непрекъснато да удари топката, за да го направи по-строг. Обикновено за загряването се извършва, без да се вземат предвид очила. Загрението също така ви позволява да идентифицирате възможни дефекти в еластичността и силата на топката или ракета.
  • След като въртещите съперници издърпат партидата, която определя кой опонентите ще проведат първата храна. Много обикновено е въртяща се ракета.
  • Публиките на топката се появяват последователно, докато самата топката може да бъде нарязана както по време на полета, дори преди сблъсъка с повърхността на съда и след сблъсъка. Ако, след сблъсък с кората на съда, топката докосна центъра на съда и не е отблъснал, нападнат по това време противникът, той е необходим и противникът е натрупан.
  • Обикновено топката на топката не е достатъчно – трябва да се качи на стената над нивото на акустичния панел и под нивото на изваждане.
  • Очилата се начисляват на един от опонентите, ако другият направи някаква грешка. Най-типичната грешка обикновено прескача отговор или хит в зоната на прекъсване.
  • Мачът стои стандарт от 3 до 5 комплекта. Победителят е този, който по-рано ще даде всичките 9 точки. Ако сметката е 9: 9, играта продължава до две победи (в професионални спортове – до 5) и образуването на разделяне в една точка.

Играчът, който спечели миналия комплект, трябва да е първият, който да подаде топката.

Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?

Правилното хранене в скуош има свои собствени знаци.

  • По време на първото хранене спортистът трябва да запази един крак напълно на фуражния квадрат. Ако това състояние не е изпълнено, фуражът ще бъде загубен и прехвърлен на противника. Тази грешка се характеризира с грешка на краката. Играчът може самостоятелно да избира от кой квадрат ще бъде запълнен.
  • Докато първото хранене трае, топката трябва да попадне на стената над захранващата линия, но под червената линия и да влезе в другия играч от предната стена в другия играч.
  • Първото захранване предполага, че топката ще бъде премахната в предната стена и не трябва да се отстранява по това време от друга стена. След като първото снабдяване на границата на захранващата линия се изтрие и отблъсква от всяка 4 стени в съответствие с линията на изхода.

Отговорът на противника се счита за правилен само когато топката до втория ритъм от пода се отстранява в предната стена над звуковия панел, не криеше пространството над горната част и при условие, че подът не е бил. По време на подаването на отговор на предната стена опонентът вече е неограничен в избора на начални стени за изпращане на топка. Скуош се използва активно от практиката на повторенията, където дадена точка може да бъде преработена чрез нарушаване на някои условия на подаване.

Точката може да бъде възпроизведена, ако:

  • По време на подаването опонентът не беше подготвен за стачка за отговор и не се опитваше да го направи+
  • Спортистът не изпълни побоите поради страха от нараняване на противника+
  • Един от противниците по време на подаването е разсеян от някакво събитие в съда или отвън+
  • Ако по време на подаването на играча е умишлено или случайно откъснат чужд предмет на повърхността на съда+
  • Ако топката се счупи по време на мача или ракета счупи.

Размери на сайта

Този факт може да изглежда изненадващ, но стандартният размер на сайта за скуош е бил инстанция през 1920 г. и не се променя досега. Според международния стандарт в дължината на съда за скуош не трябва да надвишава 9,75 м, а в ширина – не повече от 6.4 m.

В допълнение към описаните параметри на дължината и ширината на детската площадка за този спорт, стандартите са инсталирани за линии, които показват зоните за захранване и разходната зона:

  • Линията, показваща границата на горния изход, трябва да бъде на надморска височина от 4.57 m+
  • Линия на долния изхранване – на надморска височина от 43 cm+
  • Фуражната линия на предната стена трябва да бъде на височина 1,83 м от пода+
  • Долният ръб на очертанията на задната стена трябва да бъде на височина 2,13 m+
  • Ширината на самите линии трябва да бъде 50 mm+
  • Минималната височина за свободното пространство на съда – 5.64 м+
  • Хранителният квадрат трябва да бъде 1,6 метра дължина и ширина.

Преглед на инвентара

За любители професии, такъв спорт като скуош, ще бъде достатъчно ракета, гумена топка, както и светлина и хлабав. Ако говорим за професионални класове чрез скуош, тогава ще ви трябват специални ракети, топки, определени дрехи, както и очила.

По-долу ще можете да се запознаете с препоръките за подбор на инвентаризация за начинаещи в този спорт като скуош.

Топка

Някои треньори са убедени, че начинаещите за играта в скуош ще подхождат на абсолютно всяка топка, която в основата е грешка. Основната разлика между целите за скуош в присъствието на някои многоцветни точки на топката. Тези точки се използват за обозначаване на скоростта, еластичността и възстановяването на усилването.

В зависимост от цвета на точката, всички модели на целите за скуош могат да бъдат разделени по следната класификация:

  • 1 синьо – Висока скорост / еластичност+
  • 1 червено – средна скорост / голяма еластичност+
  • 1 зелено или бяло – намалена скорост / средна еластичност+
  • 1 жълт – малка скорост / еластичност+
  • 2 жълт – най-ниската скорост / еластичност.

Спортистите, които са ангажирани в аматьорското ниво, се препоръчва да се купуват топки от най-високата скорост и еластичност (т.е. с една синя или червена точка). Такива топки ще помогнат за развитието на скоростта на реакцията. Всички топки с течение на времето губят своите способности и трябва да бъдат заменени.

Експертите препоръчват да се заменят топките за скуош по това време, когато външният гумен слой се изтрие заедно с логото, а повърхността на топката от матовия ще се превърне в гладка.

Избор на ракета

В скуош, ракетът е основният компонент на играта. При избора и закупуването на спортист трябва да обърнете внимание на всеки от нейните параметри и характеристики. Професионални спортисти при избора на ракета за отряда обръщат внимание на параметрите като теглото, баланса, производствения материал, формата на главата, струнната лента и дебелина на джантата.

  • Тежест. Правилата на играта в скуош позволяват използването на ракети с различни тегла, но този принцип работи тук, че по-трудно ще бъде, толкова по-силен е ударът, който ще направите на топката. Тежестта влияе и върху маневреността и баланса на самата ракета – спортистът прекарва повече усилия за контрол на тежката ракета, ако е необходимо да се направи бърз маневра, отколкото при контролиране на светлината. Тези, които току-що започнаха да изучават основите на скуош, се препоръчва да се използват най-лесните опции за ракета.
  • Формуляр. Ако говорим за характеристиките на ракети за скуош, тогава те могат да бъдат и двете кръгли (или овални) и капка форма. Първият формуляр включва затворения тип ракета за гърло, вторият – отворен. Смята се, че ракетът на капка тип ви позволява по-ефективно овърклокнете топката, но контролът върху такъв ракета е по-труден поради увеличеното време за контакт на топката с напрежението на ракета.
  • Баланс. Този параметър е отговорен за разпределянето на теглото на ракета по цялата му дължина. Това ви позволява да разберете как един модел на ракета ще се държи с различни топки и като по принцип ще се запази в ръка. Към днешна дата има ракета с три вида баланс: 1) тежка глава + 2) равномерно балансиран + 3) светлина. Повечето от индикаторите за баланс влияят върху контрола на ракета. Например модел с баланс, изместен към дръжката на ракетата, ви позволява да контролирате по-добре топката и маневрирането, когато силата на удара е намалена.
  • Материал на производството. В сравнение с тенис ракета, може да се открие, че ракетите за скуош са много по-лесни – всички чрез използването на композит или алуминий при създаването на такива ракети.
  • Диаграма на String Stretch. Добре известно е само 2 вида струни, разтягащи в ракети за скуош: стандартен и фен – оформен. Ракетите със стандартна диаграма на разтягане са представени строго вертикални (или основни) и хоризонтални (помощни) линии. В ракетите на вентилаторния тип, основните вертикални струни са опънати в един вид вентилатор – най-често тази схема се използва в моделите точно на отворената форма.
  • Ракетна глава. Важен коефициент на подбор за начинаещи. Моделите с увеличен главата на главата ще ви позволят да избегнете пропускането на топката, но контролът върху такива модели е по-лош.
  • Дебелина RIM. Както всички други параметри, RIM е отговорен за маневреност, сила и контрол на ракета. Моделите с по-строг и дебел ръб са необходими за силни и точни удари, както и пълни концентрации.

Тънък и лек ръб ще улеснят контрола на ракетата, както и отворен достъп за топки, лети напълно близо до съда стените.

По-долу можете да се запознаете с техническите характеристики на ракетата за скуош:

  • Максимална дължина на ракета с дръжка – 68.6 cm+
  • Ширината на главата не трябва да надвишава 21,5 cm+
  • Струни на повърхността – до 500 kV. см+
  • Ширината на лумена между струните е най-малко 7 мм.

Характеристики на оборудването

Спортистите, които са професионално ангажирани с ракетни спортове, разбират, че дрехите и оборудването за скуош трябва да имат строго дефинирани параметри и функции.

Маратонки

Удобни обувки – друг важен фактор за успешно обучение в скуош. Тя трябва да има характеристики, подходящи за дългосрочно постоянно движение. Когато избирате обувки за скуош, обърнете внимание на редица фактори.

  • Маратонки за скуош трябва да бъдат толкова удобно и лесно. Удобство, пластичност и способност бързо да променят позицията на крака – основният успех на играта в скуош.
  • Специално внимание заслужава подложка Маратонки за скуош – трябва да бъде от такъв материал, който няма да напусне след себе си върху кората на черни или бели ивици. В допълнение, обувките не трябва да се плъзгат в двора, за който са подходящи моделите на маратонки с гумена подметка.
  • Скуош изисква бърза реакция от фуги и мускули, и следователно винаги има вероятност от нараняване. Най-често атлетите нараняват краката и краката. Важно е да се проследи обувките, за да имат достатъчно уплътнение, което ще намали стреса в ставите и мускулите на крака.
  • Чорапи маратонки Трябва да е силен за защита на обувките по време на дълги тренировки, но също така дишам, за да се избегне прегряване.
  • Странични вложки Маратовете извършват защитна функция на фугите и следователно трябва да бъдат направени от пластмасова гума.
  • обратно Sneakers изпълнява фиксираща функция и спестява глезен от наранявания и разтягане и следователно трябва да бъде възможно най-трудно.

Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?

Спортни облекла

За щастие, скуош не предполага никакви ограничения за качеството и вида на облеклото за обучение, така че може да има почти всички ваши гардероб. Основното състояние тук е само, че дрехите са толкова удобни за вас и не ограничават движението. Обикновено скуош избират същите дрехи като за тенис: за мъжете това са обикновени тениски и шорти, за жени – тениска и спортни панталони (или шорти).

Ние няма да знаем покупката на превръзка на главата, която ще спаси очите ви от пот по време на изтощително обучение.

Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?

Очила

Този аксесоар не се счита за задължителен, когато играе скуош, но може да бъде много полезен за начинаещи. В такава динамична игра като скуош, където всички действия се случват на закрито, голям шанс да се наранят от топката, летящи във вас. Очила са предназначени да предпазват очите на спортист, но не трябва да предотвратяват прегледа му или да летят от главата.

Освен това трябва да бъдат специализирани предпазни очила именно за скуош, които ще могат да издържат на силна топка.

Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?

Сравнение с други игри

Съвременните специалисти и изследователи доказват, че скуош е вид бадминтон хибрид, тенис и пинг понг. По-долу е сравнението на основните характеристики на скуош и тенис, Благодарение на което ще бъде най-лесно да се определи сходството и разликата между този спорт спорт от други.

  • Подобни правила на играта. Точно както в тенис, основната задача на скуош – да вземем топката в територията на врага по такъв начин, че няма възможност да отразява топката в отговор. И двата вида спорт предполагат разделението на съда на няколко секции, докато топката може да влезе само в определен. В скуош и тенис, има граници, когато излизат топката, там има. Що се отнася до различията, в тенис опонентите трябва да бъдат разделени със специална мрежа, докато в скуош те се намират един до друг, което затруднява движението на района на играта и усложнява самата игра.
  • Територия. Въпреки факта, че и двата вида спортове предполагат наличието на специален съд за холдинг, тенисът най-често се провежда в откритата зона на улицата, докато скуош предполага, че присъствието на специален вътрешен двор е затворен с 4 страни.
  • Съперничество. Също така, както в тенис, 2 или 4 играчи са необходими за скуош (1 до 1 или 2 до 2). Въпреки това, в тенис, всяко обучение или играта включва задължително присъствие на противник, докато в скуош се дължи на присъствието на стената, има възможност да се обучи един. Това е особено полезно за професионални и редовни спортове, където ежедневното търсене на партньор на същото ниво на собственост върху ракета и топката ще бъде трудно.
  • Инвентаризация (ракета и топка). Както вече споменахме, за игра на скуош и тенис изисква ракета и топка. Но въпреки външната сходство, има ракети и топки за тенис и точно за скуош. В ракети за скуош много внимание се отделя на такъв индикатор. Като баланс, който отговаря за центъра на гравитационната ракета. В допълнение, ракетите за скуош са много по-лесни от тениса: първият може да тежи от 110 до 179 грама, а вторият – от 270 грама и повече. Топки за скуош обикновено по-малки и по-меки топки за тенис и се различават външно. Диаметърът на купите за скуош е 40 мм, а топките за тенис – средно 67 мм. Повърхностните топки за скуош матов, тъмен и земя, вътре в такива топки са кухи, а повърхността на тенис топките е груба, такива топки са покрити с филц и имат специална вълнообразна линия.
  • Инвентаризация (облекло). Ако засягат спортните дрехи, тогава целият инвентар за скуош е много по-лесен от тениса. Скуош изисква спортист на максимална мобилност и издръжливост, която може да бъде осигурена само чрез висококачествени, светли и дишащи дрехи. Същото правило се отнася до обувките за скуош – трябва да бъде по-лесно за тенис обувки и не трябва да оставя никакви ленти на съда.
  • Натоварване. И скуош, а тенисът предполагат огромна тежест върху тялото на спортист. Тези спортове изискват постоянна динамика, работата на мускулите на ръцете и краката, както и пълната концентрация. Въпреки това, играта в скуош се счита за по-трудна от тенис или бадминтон. Всички поради по-динамичния процес на игра с по-къси паузи между фуражите на меча, ограниченото пространство и необходимостта от постоянни маневри поради близостта на противника. Все пак, ако говорим за товари, тогава трябва да играе задължително загряване в скуош.

Смята се, че часът на обучение в скуош ще похарчи около същото количество енергия и калории като два часа игра на тенис.

Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?Скуош: Каква е тази игра и какви са нейните правила?

За как да играете скуош, погледнете в следния видеоклип.

Оценете статията
( Все още няма оценки )
Dimitar Ivanov

Поздрави на моите колеги почитатели на домашния комфорт и подобренията! Аз съм Dimitar Ivanov, опитен дизайнер, и за мен е удоволствие да ви преведа през моето дългогодишно пътешествие в сферата на дизайна, където всеки проект се развива като уникална история на елегантност, функционалност и стремеж към вечен комфорт.

Spisanie.info - Женско списание | Мода, красота, живот и грижа за дома, психология и взаимоотношения
Comments: 1
  1. Elitsa Georgieva

    Скуош е спортна игра, която се играе в закрит корт, със специална топка и ракетка. Главната цел е да се ударят топката с ракетката срещу стената така, че противникът да не може да я вземе във въздуха. Правилата на играта варират, но обикновено се играят до 9 или 11 точки, като победителят трябва да има поне 2 точки предимство. Въпросът ми е: Какви са причините да играем скуош и как мога да започна да се занимавам с него?

    Отговор
Добавяне на коментари