...

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Моноцикъл – интересна версия на средствата за движение, способни да удрят дори опитни велосипеди. Много от тях се интересуват от това как се нарича Unicycle (единичен велосипед) и дали той съществува изключително в механичната версия. Всъщност, терминът Unicycle днес е официално признатото международно име на този транспорт.

Единичните велосипеди вече са престанали да бъдат екзотични – те могат да бъдат свободно закупени в големи чуждестранни магазини, а руските мрежи са готови да предложат такива стоки на своите клиенти.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Но няма по-малко въпроси.

Как да се научите да карате, изразени моноцикъл като превозно средство? Ще бъде ли преглед на електрическите модели и конвенционалните едноколесничове в избора на подходяща опция ще помогне? Как мога да използвам моноцикъл в кънки, където се използва като спортно оборудване? Преди да придобиете един „железен приятел“, си струва да се разбере основните технически моменти и видове такива велосипеди.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

История

Моноцикъл – специален тип велосипед, отдавна има ограничена употреба. Извършен е разнообразие от трикове в цирка – реколта прототип на съвременните модели може да се види в музеи и частни колекции. Според една от най-популярните версии, Unicycles са задължени да „паяк“ – велосипед на велосипеда от пени-растителен тип, с хипервулснен размери на предните колела и чифт педали, фиксирани върху него.

Когато яздите гърба му често се откъснаха от земята и не участваха в движение. В резултат на това човекът караше и управляваше почти на същото предно колело.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Ако обърнете внимание на моноциклите на XIX век, тази теория лесно намира своето потвърждение. В бъдеще моноциклите са произведени в различни версии – без седло или с най-високото кацане – така наречените „жирафи“. През 80-те години на XX век велосипедите с едностайни е привлечени вниманието на феновете на екстремните спортове. Така се появи Муни – планински нециклети или планински едноцилници.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Моторизираните моноцели също имат дълга история. За първи път те започнаха да създават през първата половина на 20-ти век и тези версии изглеждаха много интересни. Например, модел с диаметър на колелото е известен, вътре, който се намират водачът и контролите. Но само съвременните опции се появяват с появата на гилери и компактни електрически батерии. Такива едноцикладове днес често нямат волана и седло, а управлението им се извършва чрез промяна на позицията на коленете.

Характеристика

Unicycle – Велосипед с един легла, на който ездач са баланси. Понякога този транспорт се нарича моноцели или моноцикъл, но същността не се променя. Височината на седалката в такива устройства се определя от вида на рамката и диаметъра на колелото.

При избора, най-често фокусирани върху дължината на краката от слабин до стъпалото. При кацане кракът трябва уверено да стигне до педала и да се огъне, без да губи контрол над него.

Теглото на ездача няма значение. Но за хората с телесно тегло над 100 кг, по-добре е да се изберат модели в минното дело или за свободен стил. Те са оборудвани с закалени рамки и не се страхуват от товари.

Налягането на гумите зависи от избора на стил и модел на един велосипед. Индикатори 2.3-2.7 Атмосфери се считат за нормални за електрофолите. За класически модели насоките винаги служи Информация за гумата – Има минимални и максимални стойности с буквални линии psi – паунд / мощност на инч в квадрат. Ако обозначението на лентата се изчислява в атмосферата.

Когато изпомпвате гумите, теглото на велосипедиста се взема под внимание – колкото по-високо е по-високо, ще се изисква по-голямо налягане.

Така че, за човек с тегло 50 кг, има достатъчно налягане в атмосферите на Муни 2.38-2.59, за ездач с тегло 105 кг нормата вече ще бъде 3.06-3.27. За магистрала тези показатели са винаги по-високи, минималните стойности варират в диапазона от 6.5-9 атмосфери.

Изграждане и принцип на работа

Велосипеди с едно колело – Unicycles – имат доста прост дизайн, състоящ се от няколко елемента.

  1. Колела, включително ръб, ръкав, ос, спици, камера и гума. Тя има пряко предаване на усилия от педалите до ръкава.
  2. Шатунов.
  3. Педалия. Те са фиксирани в краищата на осната ос.
  4. Рама, с дизайн на Wilt. Фиксира се директно към носещите втулки.
  5. STELED PIN. Той осигурява комбинация от седлото с рамката.
  6. Седла. Не всеки моно-физиологичен разтвор се освобождава със седалката, но в повечето опции тя все още има. Разликата от обичайното колоездене се крие в присъствието на брони отпред и отзад.
  7. Отстраняване. Тя има някаква общност с обикновен велосипед; прикрепен под седлото и изпратено напред. Този лост служи като допълнителна точка за поддръжка в единични велосипеди, предназначени за дълги пътувания. Фенерите могат да бъдат фиксирани върху него, звукови сигнали.
  8. TORKEMOSE. Без тях могат да правят трудни модели. Във всички останали по подразбиране специалният дизайн на спирачния механизъм със седалката. В допълнение, ако има отстраняване, можете да инсталирате класически ръчна спирачка.

Принцип на действие възможно най-просто. Ездачът завърта педалите, като държи баланс на тялото с бедрата и корпуса.

Моноцикъл се движи напред или маневриране, следвайки посочената посока.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Сортове

Сред основните разновидности на моноцикли можете да отбележите и двете спортни възможности, използвани за преодоляване на препятствията или кръста, и моделите за удоволствие. Отделно се обмисля електромоноцикъл – обикновено не е оборудван със седло и рамка поради ограничения набор от пътуване.

Електрическият уникалник се нарича моноцели, контролирани от коленете, а педалите от двете страни са фиксирани като опори на гирога.

Сред популярните модели могат да бъдат разпределени Въздушен колело Q3 340Wh, оптимален за начинаещи и развитие на скоростта до 18 км / ч. Сред горните версии лидерът се счита за inmotion v8.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Начинаещ / квартал

Най-простите единични велосипедни модели, фокусирани върху начинаещите спортисти, макар и да не се определят със стила на шофиране. Основното разделение тук е на диаметъра на колелата. От 12 до 16 „- детски или циркови модели, най-компактни. Unicycles с диаметър на колелото 20 „- обучение, което ви позволява да научите как да се скезите на възрастен човек. Моделите на 24 „близо до круизи са подходящи за развитие на дълготрайни умения или трудни езда.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Touring

Туристическите модели на едноциклери са оборудвани с колела с диаметър от 26 до 29 „и предназначени за преодоляване на големи разстояния. Всъщност, това е една версия на обичайния пътна велосипед, но с по-масивни гуми. Съвместното вторично пътуване са удобни в автомобилното пътуване – те са лесни за транспортиране в багажника.

Допълнителни компоненти могат да бъдат монтирани на единични велосипеди от този тип – изпреварване двускоростно свързване, което позволява инерционно езда без въртящи се педали, волан, традиционни дискови спирачки.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Муни

Unicycle „SUVs“ са официално признати и дори имат своята международна федерация със седалище в САЩ. Върху педалите на такива едноциклети има шипове и допълнителни прикачени файлове. Гумите и рамки могат да бъдат по-широки от обичайните. Но основните промени са свързани с оста – Той използва BMX устройство, адаптирано към дизайна на моноцикъл.

Днес тук се използват K-AX сплайн хъза, осигуряващи по-надежден вагон и свързващ прът. Планински велосипеди с едно колело, допълнено с такава ос, издържат на това, което не се прекъсва.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Улица, изпитание, равнина

Всички луцини за тези стилове на кънки трябва да издържат на скокове и товари, свързани с преодоляване на препятствията. Размер на колелата в такива модели малък, 19-20 „, за да се осигури максимална лекота на маневриране. Акси и свързващи пръти имат подсилена конструкция, повишени гуми за дебелина. Изпитанието е фокусирано върху ниските ездачи или юноши, такива моноцикли не са предназначени за високи скокове и по-малко висока скорост. Flakeland Bails с 1 колело не скача, но е предназначено за фигурно пързаляне в релефа на града.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Freestyle

Тройни моноцикли, предназначени за шкафен формат. За такива модели, диаметъра на колелата в 20 „и оптимизиране на дизайна за езда на закрито. Те нямат елементи, способни да увредят подаването на пода или опаковането на гумите му. За краката често се използва корона с вилица. Като цяло, моноциклите за свободен стил държат по-добре покрития съединител, позволяват да се извършат сложни акробатични трикове.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Крайното колело

Минималистична версия на Unicycle, състояща се от колела и педали – без седалка и рамка. Майстор такъв „транспорт“ е доста трудно, най-често те се използват като снаряд, за да обучат баланса на тялото на пътуването. Но сериозно се движи по пътищата върху тях трудно.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

„Жираф“

Разнообразие от моноцикла, оборудван с верига задвижване. Тя е по-висока – седалката се намира значително по-висока. „Жирафите“ се произвеждат с височина 1-3 m.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Guni

Модели на моноцикли с предаване. Колелото им въртя по-бързи педали. Осигуряват значително ускорение, такива модели се използват за преместване на далечни разстояния, пътуване или при участие в състезания.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Стилове шофиране и спорт

Движението на моноцикъл се използва в различни спортове, за които са характерни различни стилове на пътуване.

Туризъм

Фокусирани върху далечни пътувания, предполага използването на модели с голям диаметър на колелото 29-36 „. Такива моноцикли развиват скоростта над 15 км / ч, но изискват доста сигурни от ездачите.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Прав

Традиционен труден стил, включително каране в обектите на градската среда. В процеса на движение, ездач преодолява парапета, стълбите, границите и другите препятствия.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Freestyle

Един от най-известните стилове, по-приличащи на шоута. Използват се елементи на хореография, трикове, лигаменци, образуващи единичен състав.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Флахеланд

Подвид на свободен стил, използващи BMX и скейтборд трикове.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Пробен период

Преодоляването на препятствията върху моноцикъл, в действителност, повтаря обичайното колоездене.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Офроуд

Офроуд езда на специални планински единични велосипеди. Най-динамичният стил, включващ спускането по склоновете с устойчив на 20-40 градуса. Тъй като моноцикълът е по-маневрен, Още по-сложните маршрути са подложени на него.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Unicoss

Пързаляне на стила на състезания. Предполага набор от максимална скорост. Пластините се държат на специални песни.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Unicycles също се използват успешно в различни видове спортни спортове. Например, те са доволни от баскетболни мачове с използване на техника с диаметър на колелото 24 „, както и на моноциклите, организират игри в хокей, хандбал и поло. Разликите в правилата с класически версии са основно свързани с особеностите на движението на превозното средство.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

Как да се научим да се вози

Да се ​​научат да карат единник, достатъчно е да прекарате няколко дни, както и да привлечете подкрепата – отначало тя определено няма да бъде твърде много. Това е по-лесно за всички онези, които вече знаят как да запазят баланса, без да се облегнат на волана, на обичайния двуколесен транспорт. Започнете да се учим по-добре от най-простия.

  • Кацане и баланс. Тези умения са по-добре да работят в стая или на улицата, но ако има подкрепа. Центърът на тежестта трябва да бъде прехвърлен на бедрата, погледът директно. Улавяне на баланса с подкрепа, от която се нуждаете, за да започнете да се опитвате без него. Веднага щом начинаещият ездач може да издържи в седлото самостоятелно повече от 1 минута, можете да преминете към по-сложни действия.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

  • Движение в директно. За моноцикъл отидете, трябва да направите някои усилия – отхвърлете тялото напред, премествайки центъра на тежестта и гладко започнете ториите на педалите. Скоростта на спиране или намаляване се постига чрез изправяне на гърба или отклонението на тялото обратно. Опитни ездачи не се препоръчват да се пекат по време на шофиране – лечението на гръбначния стълб може да доведе до факта, че спортистът просто ще пълзи от седлото. Първоначално е необходимо да се запази балансът и ниската скорост – не е необходимо да се люлеят ръцете си.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

  • Маневриране и завой. Unicycles лишен волан може да бъде изпратен до желаната страна с използване на трансфер на тегло върху един от бедрата. Лесно отклонение на случая – и един велосипед лесно ще отиде в посочената посока. Първо трябва да опитате маневриране с максимален радиус, както и на обичайния велосипед. След това постепенно можете да се опитате да го намалите.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

  • Ускоряване. Това е последният етап на учене, което позволява да се развие доверие в управлението на движението. Но е важно да се помни, че режимът на високоскорост трябва да позволява на ездача, ако е необходимо да скочи напред от седлото без риск от нараняване.

Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

    Скирането на моноцикъл се счита за по-безопасно, отколкото на двуколесни велосипеди. Но това не означава, че си струва пренебрегвана защита – за краката, лактите, коленете, главите.

      Ръчките за ръце или няма да бъдат излишни – когато падате, ще бъде възможно да разчитате на дланта.

      Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

      Производители Фирми

      Сред компаниите – производителите на моноцикли имат собствени лидери и външни лица. В рейтингите на популярността няколко известни марки традиционно водят.

      По-малко

      Известен велосипед Марка от САЩ, Специализира в планината и екстремната технология. Неговата производителност произвежда офроуд модели на едноциклети, които все още могат да бъдат намерени в продажба. Но днес те са отстранени от производството, компанията фокусира силите си за освобождаване на двуколесен транспорт.

      Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

      Конец

      Американска компания, Специализира за освобождаване на гуми и дискове за автомобили, но в нейната гама има два популярни модела на единични велосипеди. Това са туристически големи и V2 с диаметър 36 „и класически дизайн.

      Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

      Kris Holm Unicycles

      Марката, създадена през 1999 г. от един от най-известните велосипедни специалисти. Крис Хил в първите си моноцикли не е избягал от типични грешки, чрез които всички начинаещи преминават.

      След пускането на няколко неуспешни модела, екипът му все още успя да намери „златната среда“, а днес безцислите на марката успешно се продават в десетки страни от света.

      Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

      Torner

      Американска компания, първоначално специализирана в освобождаването на BMX велосипеди. Марката е известна от края на 70-те години на XX век. Има „жирафи“, пробни модели и безконтролни за начинаещи, магистрала „Nainics“, както и детските версии на единични велосипеди.

      Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

      Miyata

      Японска марка, В допълнение към моноциклите, произвеждащи и двуколесни велосипеди, пожарогасители и преди това произведени Мотоциклети Асахи. Марка Unicycles за дълго време бяха почти единствените масивни достъпни решения на пазара, но днес те се оценяват за силата и простотата на дизайна, ергономичният дизайн на седлото. Поради липсата на планински модели в асортимента, тя е в търсенето главно сред свобода, които ценят красотата на ездата. Не по-малко популярни остават и „Жирафи“ на серията фламинго, Издаден от тази японска компания.

      Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подборМоноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

      Nimbus unicycles

      Една от водещите световни марки в пазара на моноциклети, Фокусирани върху опитни ездачи. Асортиментът има единични велосипеди за свободен стил и шофиране извън пътя, пътни модели и „жирафи“. В съставите на тази марка се появяват нови модели от висок клас. Освен това, Фирмата подкрепя професионални ездачи от Швеция, Англия, Франция.

      Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

      Съвети за избор

      За да изберем първия единник в живота си и да не е разочарован от него, Съществуват редица полезни препоръки, които могат да помогнат за решаването на тази сложна задача.

      1. Диаметърът на колелата не трябва да надвишава 20 „. Колкото повече този индикатор, толкова по-трудно ще запази баланса поради високия център на тежестта. Нормален размер за възрастен – 24 „, се счита за универсален. За пътуване моделите са подходящи с колела за магистрала 29-36, „но те са предназначени за опитни пътувания.
      2. По-добре е да не избирате да преподавате безшоси с верига тип устройство. Те са по-сложни в овладяването.
      3. Ският ски стил ще трябва предварително да определи предварително. Моноцикълът не е универсален транспорт, а видът му са доста различни един от друг.
      4. Когато избирате пълен набор от първия самолет, трябва да сте сигурни, че тя включва спирачки. Ще се почувства по-уверен.
      5. В електромоноцикъл си струва да се обърне внимание на присъствието на багажник. Такива модели са нови за по-лесни.
      6. Дължината на краката е от значение – високи хора трябва да вземат униклат с увеличен размер на рамката. Тогава дори с малко колело на 20 „ще бъде удобно да изучаваме основите на ездата.
      7. Седлоузлозите се фокусират върху различни стилове на езда, също имат разлики. В свободен стил те са пластмаса. В трудни модели – тесен. Широки седла се използват в моделите на удоволствието, тъй като те са фокусирани върху комфорт дълги пътувания.

      Моноцикъл: дизайн, сортове, стилове и критерии за подбор

      Разчитайки на знанието на устройството на Unicycles, опитът на управлението на двуколесни велосипеди и препоръките за избор могат да бъдат избрани за себе си с подходяща версия на мобилното превозно средство без ненужни трудности и време.

      Как да изберем Unical и първият урок по него може да се гледа в следното видео.

      Оценете статията
      ( Все още няма оценки )
      Dimitar Ivanov

      Поздрави на моите колеги почитатели на домашния комфорт и подобренията! Аз съм Dimitar Ivanov, опитен дизайнер, и за мен е удоволствие да ви преведа през моето дългогодишно пътешествие в сферата на дизайна, където всеки проект се развива като уникална история на елегантност, функционалност и стремеж към вечен комфорт.

      Spisanie.info - Женско списание | Мода, красота, живот и грижа за дома, психология и взаимоотношения
      Comments: 1
      1. Raya Georgieva

        Какви са критериите, които трябва да взема предвид при избора на моноцикъл? Има ли различни стилове или сортове налични на пазара? Бих искал да разбера повече за дизайна и функционалността на моноцикълите. Благодаря.

        Отговор
      Добавяне на коментари