...

Андреас Енслин за кухненски уреди 2030

Андреас Енслин, ръководител на отдела за промишлен дизайн в германската марка Miele, обяснява как да избирате аспиратора си по слух и защо хибридът микровълнова печка/телевизор няма бъдеще.

За модерната кухня. През последните години кухнята се превърна от работно място в място за срещи. Все по-често стаята и кухнята се обединяват в пълноценна дневна Това е мястото, където се забавляваме с приятели и организираме семейни събирания. Отношението ни към готвенето също се е променило. Готвене днес- Удоволствие, а не задължение. Вследствие на това към уредите се поставят нови изисквания. Първо, те трябва да се вписват ненатрапчиво в заобикалящата ги среда. Второ, по-малко шум от уредите: шумът от аспиратора и съдомиялната машина не трябва да е дразнещ или разсейващ. Трето, комбинираните уреди за пестене на място стават все по-популярни.

За тенденциите. Стъклото играе все по-важна роля в кухненските уреди: то не само улеснява интегрирането им в интериорния дизайн, но и прави потребителския интерфейс по-гъвкав, като позволява уредите да бъдат оборудвани с големи сензорни екрани.

За строителните технологии. В Miele разработването на ново поколение уреди от нулата обикновено отнема от четири до шест години, като две от тях се изразходват за подготовка на производственото оборудване. Тъй като произвеждаме уреди, които са създадени, за да издържат дълго, провеждаме специален тест за оценка на 20-годишния жизнен цикъл на продукта, който отнема още една година. Имайки предвид този график, нашите дизайнери и инженери вече работят по модели, които потребителите ще видят по-близо до 2030 г. Пример за това – повече от 12 години са били необходими за разработването на перилния препарат PowerWash в гамата перални машини W1!

За националните специалности. Освен различните мрежови напрежения и технически стандарти в различните страни, съществуват и различия в предпочитанията на потребителите – от критериите за това кой аспиратор е най-подходящ за кухнята до размерите и функциите на готварската печка. В Швейцария стандартната широчина на модулните уреди е 55 см, докато американците предпочитат уреди с широчина 122 см, защото пуйката за Деня на благодарността трябва да се побере във фурната цяла – макар че това се случва само веднъж годишно.

За управлението на смартфона. Няма смисъл да използвате телефона си като дистанционно управление, ако стоите пред готварския плот: две или три докосвания на сензорния панел са много по-бързи. Моят личен вкус е по-склонен към опцията за използване на гласови команди за настройване и управление на програми.

По границите. Кухненските уреди стават твърде сложни за потребителите явление, което вече се наблюдава на пазара. Много потребители не могат да се справят със съвременните уреди. Единственият изход от тази ситуация да се откажете от някои от функциите. Това обяснява защо днес разработването на потребителски интерфейс отнема толкова много време: трябва да решите какво трябва да се запази и какво да се премахване на.

За нуждите. Очакванията на потребителите са много разнообразни. Хората с увреждания също искат сами да готвят и мият чинии. Ето защо Miele разработи специални звукови сигнали, които помагат на хората с увредено зрение да се ориентират в настройките.

За хибридите. Търсенето на комбинирани уреди се увеличава. Това до голяма степен се дължи на факта, че оборудването на кухнята с подходящи уреди може да бъде скъпо. В Miele обичаме да съчетаваме практични функции. Като тенджера за готвене на пара и микровълнова печка. По-трудно е обаче да се съчетаят микровълнова печка и телевизор в един и същи уред. Само си спомнете как изглеждаха телевизорите преди 20 години. Как ще изглеждат след още 20 години? И нека бъдем честни: наистина искаме да гледаме телевизия, докато стоим пред микровълнова фурна?

Сътрудничество с известни дизайнери. От гледна точка на успешна марка производител не винаги виждам смисъл в "авторския дизайн". От моя гледна точка такива проекти се раждат, когато дадена марка трябва да подобри репутацията си Тогава се появява голямото име. Техническите познания на архитект отвън, който никога не е проектирал домакински уред, не са толкова добри, колкото тези на вътрешен дизайнер. Ето защо повечето водещи марки автомобили или Apple например не работят с известни дизайнери. Няма да откриете изключителни примери за такова сътрудничество и в индустрията за домакински уреди.

За Miele дизайнът винаги е съчетан с максимална функционалност и слоганът на Generation 6000 "Design for life" ( "Design for life" ) не може да бъде по-вярно. Серията уреди за вграждане Generation 6000 – идеалното решение за всеки кухненски интериор. Изработени от висококачествени материали, уреди, които работят перфектно заедно и предлагат уникални технологични решения, които правят готвенето удоволствие.

Най-интересните уреди в гамата Miele според Андреас Енслин:
DGM 6800- Първият в света микровълнов параход, представен на LivingKitchen 2015 в Кьолн.

Miele DGM 6800- микровълнова печка с пара Универсален уред за вграждане, който е идеален за малки кухни. На Българския пазар тази иновация ще се появи през втората половина на 2015 г.

DGC 6660 XXL- Комбинираният параход.

Конвектоматът DGC 6660 XXL с 68-литрова камера за готвене предлага 4 нива на едновременно готвене и повече от 200 автоматични програми за готвене, включително режим на ниска температура или "бавно готвене" Готвене.

Във вградените кафемашини Generation 6000 могат да се съхраняват до 10 потребителски профила с персонализирани рецепти за кафе напитки.

Основните предимства на уредите са технологията CupSensor за отчитане на височината на чашата и системата за мляко EasyClick за приготвяне на различни специални кафета на млечна основа.

Според Андреас Енслин това е най-изключителната технология на Miele:
Системата за управление M Touch във водещите модели от гамата кухненски уреди за вграждане Generation 6000 представлява TFT дисплей с висока разделителна способност, подобен на този на смартфон или таблет. Навигация в менюто чрез превъртане или докосване с върха на пръста. Имената на функциите и елементите на менюто са изписани с ясни бели букви на черен фон.

Избор на подходящи уреди за вашата кухня

Тостерът Volo от колекцията V-family на Casa Bugatti Чайник Two от колекцията White Edition на Stadler Form Кафемашина Diva от колекцията V-family на Casa Bugatti

Оценете статията
( Все още няма оценки )
Dimitar Ivanov

Поздрави на моите колеги почитатели на домашния комфорт и подобренията! Аз съм Dimitar Ivanov, опитен дизайнер, и за мен е удоволствие да ви преведа през моето дългогодишно пътешествие в сферата на дизайна, където всеки проект се развива като уникална история на елегантност, функционалност и стремеж към вечен комфорт.

Spisanie.info - Женско списание | Мода, красота, живот и грижа за дома, психология и взаимоотношения
Comments: 2
  1. Yanko

    Има ли някаква информация относно видовете кухненски уреди, които Андреас Енслин предвижда за година 2030?

    Отговор
  2. Borislav Kolev

    Моля, бих искал да попитаме какви са прогнозите и визията на Андреас Енслин за кухненските уреди през 2030 година? Какво бихме могли да очакваме от иновациите в тази сфера и какви технологии или функции биха могли да се появят? Благодаря предварително за отговора!

    Отговор
Добавяне на коментари